Bookmark and Share     Sitemap
Jordand - glansbilleder sælges

Mindehøjtidelighed i Gørding

Onsdag den 7.oktober 2009 holdt jeg kiosken lukket, vi var blevet inviteret til et meget specielt arrangement i Gørding ved Holstebro. Der skulle være en mindehøjtidelighed for en engelsk flyver, der var blevet dræbt over Danmark i 1944.

Historien:
RAF-fly styrtet ved Gørding i Vestjylland.
På vej med våben til to jyske modtagepladser og dermed til den danske modstandsbevægelse nedstyrtede et ”Stirling” fly den 7.oktober 1944 på en mark ved gården ”Stamphøj” i Gørding sogn.
Ved flyvraget blev fundet et dræbt besætningsmedlem, Ross Ferrier Philip, fra Queens Land i Australien. Liget blev af den tyske værnemagt nedgravet i et skelhegn ved marken, hvilket ejeren af ”Stamphøj”, gårdejer Chr. Brunsborg, fik oplyst samme dag det skete.
 
Den 15. Juni 1945 blev flyveren begravet på Gørding kirkegård. Kisten var opstillet foran indgangen til kirken, hvor et stort følge slog kreds om den, heriblandt også frihedskæmpere fra Vemb og omegn. Pastor C. Andersen, Vemb, talte først på dansk og derefter på engelsk. Den britiske feltpræst Perkins talte også og rettede en særlig tak til landmanden der havde fredet om graven på sin mark. Efter jordpåkastelsen affyrede en halv snes canadiske soldater æressalut over graven.
 
I Gørding kirkebogs anmærkningsrubrik står følgende om Philip, der blev begravet den 15.juni 1945: ”Faldet ned med sin maskine i Gørding og begravet af tyskerne i et hegn. Flyttet til Gørding Kirkegård og begravet under militær æresbevisninger fra Royal Air Force og frihedskæmpere.”
 
Seks besætningsmedlemmer reddede livet ved faldskærmsudspring. Af disse nåede fire senere ved modstandsbevægelsens hjælp til Sverige. To flyvere synes at være taget til fange, bl.a. piloten S/Ldr. Abbecassis
Flymekaniker Leslie ”Daisy” Flower, var på besøg i Danmark i 1986. Under ophold i Holstebro sammen med sin hustru Isabel genså Flower nedstyrtningsstedet og mødte de mennesker, som fik betydning for hans flugt fra tyskerne efter flystyrtet i Gørding i 1944. Det blev et bevægende møde for Leslie Flower og Dagbladet benyttede lejligheden til at få historien bag flugten fra den person, der må kende den bedst.
 
I nært samarbejde med lederen af Våbenhistorisk Samling i Holstebro, nu afdøde Carl Fonager, indhentede avisen oplysninger fra andre kilder. Dette var med til at give et billede af en – i teorien – umulig flugt tværs gennem Jylland til Sverige.
 
 
 
Den 7. oktober var de 65 år siden flyet var nødlandet og i den anledning blev der afholdt en mindehøjtidelighed  som vi deltog i, sammen med ca. 100 andre mennesker fra Danmark og England. Først mødtes vi på stedet hvor han først blev begravet og så stenen som bonden havde fået lavet og korset som nu var kommet på plads igen.
Her fik vi fortalt lidt om nødlandingen og hvordan folk i området havde gjort hvad de kunne for at hjælpe resten af besætningen til at flygte. Imellem de folk der var tilstede var der flyets kaptajns børn, som for første gang så stedet og der var en enke efter flyets navigatør (han døde for 10 år siden, og de havde været på stedet flere gange). Efter de forskellige taler, skulle vi alle sammen mødes ved kirken og se Ross Philp´s nuværende gravsted.
Her var der igen taler, blandt andet af Holstebros borgmester, der derefter lagde en krans på graven.  
Der kom kranse og blomster fra Royal Air Force, fra Gørding by, menighedsrådet og de Engelske gæster, så til sidst lignede det næsten en ny grav

Derefter sang vi nærmere Gud til dig (på dansk og engelsk samtidigt) og lige da vi var færdige med den fik vi alle sammen et mindre chok - Royal Air Force sendte en sidste hilsen – et jagerfly der fløj lavt hen over os og lavede et loop over graven inden den forsvandt, men sikke en larm det gav og jeg nåede ikke at tage et billede af det, for det var væk igen inden mit hjerte var holdt op med at hoppe.
 
Holstebro kommune inviterede alle på kaffe og kage i forsamlingshuset ved siden af kirken, her sad vi så en times tid og hørte flere historier fra dengang. I forsamlingshuset hang et billede af Ross Philp sammen med Royal Air Forces våbenskjold
Efter kaffe, kringle og lagkage og så mange nye indtryk at vi var helt øre i hovedet var det på tide at vende hjem igen, men det havde været en rigtig spændende dag